EVA alanyok figyelem: TaO, KIVA vagy KATA

EVA alanyként olvasd és készülj fel

     

     Megszűnik az EVA szerinti adózás.

 

Biztosan hallottad már, hogy az EVA adónem 2020. január 1-től megszűnik. Az adónem megszűnével kapcsolatosan vállalkozásodnak számos számviteli feladat kell elvégeznie.

Fontos megjegyeznem, hogy egyéni vállalkozóként  - mivel nem tartozol a számviteli törvény hatálya alá - az EVA adóalanyiság megszűnése nem jelent számviteli törvénnyel kapcsolatos feladatot számodra.

 

 1. Ha EVA alanyként bevételi nyilvántartást vezetett vállalkozásod, akkor az alábbi adózási módok közül választhatsz

     Az alábbiak - a fentiek miatt - csak a betéti társaság, közkereseti társaság és az egyéni cég formában működő vállalkozásaidra vonatkoznak

  a) KIVA vagy társasági adó (TaO)

 

A bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s adóalany vállalkozásod nem tartozott a számviteli törvény hatálya alá. Az EVA szerinti adózás megszünése miatt új adózási formát kell választanod. Mivel vállalkozásod visszakerül a számviteli törvény hatálya alá, a számviteli törvény 2/A.§-a (4) bekezdése szerinti nyitómérleget kell készítened, melyet könyvvizsgálóval kell ellenőriztetned. Ez a nyitómérleg lesz a kettős könyvvitel megnyitásának alapdokumentuma.

A nyitó mérleget tételes leltározással kell alátámasztanod. A nyitó mérlegbe az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő, a céltartalékokat a számított, a törvény előírásainak megfelelő összegben kell figyelembe venned.

A saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat is) különbözetének összegében kell a mérlegben szerepeltetned. Ezt a nyitó mérleget nem kell letétbe helyezni, mivel az első üzleti év beszámolójának mérlege - az előző év oszlopaként - a nyitó mérleg adatait tartalmazza. Így válnak majd a nyitó mérleg adatai is nyilvánossá.

Kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk. Hitelesítjük nyitómérleged.

  b) KATA

 

KATA-s adóalanyként továbbra is bevételi nyilvántartást kell vezetned. Ezért az EVA-s bevételi nyilvántartásból KATA-s bevételi nyilvántartásba történő áttéréskor nincs külön számviteli törvény által előírt feladatod.

 2. Ha EVA alanyként kettős könyvvitelt vezetett vállalkozásod, akkor az alábbi adózási módok közül választhatsz

   KIVA vagy társasági adó (TaO)

 

Számvitelileg nincs sok teendőd. A nyitó mérleged meg fog egyezni az előző évi záró mérleggel. A tárgyévi eredményed alapján számított adó kiszámtási módjában lesz jelentős változás.

Mond el véleményed

Mielőtt elhagyod oldalunkat, kérlek mondj véleményt szolgáltatásainkról