2019.12.20. - Változások a számlázásban

Változások a számlázásban
Szöveg

2020-tól szigorításokat vezetnek be a számlázásban. Eddig csak az ÁFA fizetésre kötelezett adózó vállalkozásoknak kellett a 100 EFt feletti ÁFA tartalmú számlákat jelentenünk a NAV felé. Az adatszolgáltatás tartalma a vevő megnevezése, adószáma, a kibocsátott számla azonosítója és értéke vevőnként külön-külön lapon jelentve. A jelentés elkészítése eddig is plusz feladatot jelentett a könyvelésednek.

2020. július 1-től a számla szintű adatszolgáltatást kiterjesztik minden belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlára. Az adatszolgáltatás körébe olyan adóalanyok is bekerülnek, akiknek ez idáig nem kellett adatot szolgáltatni (100 ezer Ft Áfa-tartalom alatti számlakibocsátók, belföldi fordított adózással érintett ügyletekről számlát kibocsátók, stb.). A számla szintű adatszolgáltatás feltétele, hogy minden adat-szolgáltatási kötelezettség alá eső számlán szerepeltetned kell a belföldön nyilvántartásba vett partner adóalany belföldi adószámának első 8 számjegyét.

Fel kell készülnöd a változásokra. Célszerű áttérned a kézi számla készítésről az elektronikus számlázásra.

A kézzel kiállított számlákat is jelentened kell a NAV Online Számla rendszerén keresztül, erre általában 5 nap áll majd rendelkezésedre, az adatokat pedig webes felületen kell rögzítened. Érdemes minden számla esetében azt is ellenőrizned, hogy sikeres volt-e az adatszolgáltatás, mert a kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén vállalkozásod terhére akár számlánként 500 000 Ft mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.